lørdag den 16. marts 2013

Særligt sensitive,- en gave i virksomhederne

Særligt sensitive, -en gave i virksomhederne.

HSP også i daglig tale kaldet særligt sensitive mennesker. Der er i den seneste tid kommet større fokus på HSP. Vi lever i et samfund og en kultur, der har går stærkt og vi bliver bombarderet med stimuli overalt og arbejdspresset er stort. Vi er alle sårbare overfor denne øgede stimuli , men er man et særligt sensitivt menneske, skal man være ekstra opmærksom. Måske kan vi lære lidt af de særligt sensitive, for de har evnen til at fordybe sig og behovet og evnen til at trække "antennerne" ind, når nervesystemet har brug for restitution.
Mange HSP'er føler sig anderledes og kan have gjort det i et langt liv. Ligesom introverte opfattes HSP'er ofte som generte, sky og måske nervøse. Nogle er måske også mere langsomme og eftertænksomme. Det skyldes, at den særligt sensitive person (som den introverte karakter) bruger megen psykisk energi på at fordøje sine indtryk. HSP'ens sanseapparat registrerer masser af (måske ligegyldige) detaljer i omgivelserne, da nervesystemet er meget fintfølende. Man bemærker langt flere nuancer og detaljer i andres følelser og stemninger. Alt dette psykiske input, alle disse data, skal bearbejdes. Det tager tid, og overskrider man sine grænser for stimulering, bliver der brug for reparation. Den foregår gerne i stilhed - uden udefra kommende stimuleringer.
Det vidste du måske ikke om HSP'ere.. -Fordelen ved HSP er, ligesom hos den introverte, det rige indre liv. Som Jung skriver, "er de særligt følsomme privilegerede i kraft af den direkte adgang til det indre liv, der i så katastrofal grad er en mangelvare i den vestlige kulturkreds. For HSP'er er det helt naturligt at være påvirket af underbevidstheden med dens potentiale for visdom". (ukendt kilde).
Og ikke mindst ytres der at denne "Livslange kommunikation med det ubevidste giver en eksistentiel dybde, mange andre slet ikke fatter. De store mængder data, nerveapparatet registrerer lægger basis for en ofte meget veludviklet (næsten visionær) intuition hos HSP'er. De særligt sensitive er vid udstrækning kulturbærende og -udviklende. Verden ville være meget fattig uden HSP'er".
(ukendt kilde)
Så vær opmærksom på dine medarbejdere og værdsæt og fremhæv styrken hos den enkelte.

Mvh. Lilli Lewandowski.
Stresskonsulent, Psykoterapeut, coach,
underviser og foredragsholder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar